Hierbij vind je de top 5 van meest voorkomende bouwproblemen, zowel technisch als juridisch.
De top 5 van meest voorkomen bouwproblemen?
-
Vocht
Het meest voorkomende probleem in de bouw en aannemingen is vocht in allerlei vormen. Dit kan gaan van opstijgend vocht voor of na verbouwingen tot lokale vochtproblemen die te wijten zijn aan lekkages van technische leidingen of afvoeren. Ook bij complexere bouwknopen treden vaak vochtproblemen op. Denk hierbij aan kelders, ramen en daken.
De exacte oorzaak van een vochtprobleem in de bouw vinden is niet eenvoudig, maar eens gevonden is er wel altijd een oplossing voor te vinden.
Vochtproblemen worden vaak naar gevolgschade gedekt door de brandverzekering van bouwheer en de aansprakelijkheidsverzekering van de aannemer. In beide gevallen zal de verzekering ook je kosten van de advocaat en technisch adviseur betalen. Twijfel dus niet om Cofix in te schakelen voor jouw probleem!
-
Scheuren en zettingen
Op nummer 2 van meest voorkomend bouwproblemen staan volgens onze architect ingenieur scheuren en zettingen. Vooral bij verbouwingswerken komen scheuren en zettingen wel eens voor. Vaak is dit het gevolg van trillingen tijdens de grovere werken (ruwbouw, technieken, slijpen en kappen). Deze vibraties hebben niet alleen gevolgen voor je eigen bouwwerf maar ook voor de omliggende bebouwing. Ook droogzuiging voor het plaatsen van funderingen of bijvoorbeeld een regewaterput of septische put, kan scheuren en zettingen veroorzaken in de bouw.
Scheuren en zettingen vanwege stabiliteitsproblemen of verkeerd gedimensioneerde structuren komt minder voor, maar is niet ongekend.
Een plaatsbeschrijving voor de start van de werken bij de directe buren kan dan ook veel discussie vermijden.
-
Uitvoeringsfouten
Uitvoeringsfoutjes zoals een verkeerd geplaatst lichtpunt een misgeplaatst stopcontact komen regelmatig voor. De oorzaak zit vaak bij de opvolging van het verbouwproject. Ook misinterpretatie van het plan of een wijziging ervan die niet aan alle partijen (tijdig) wordt doorgegeven, kan resulteren is kleine ‘schoonheidsfoutjes’. De vraag is dan waar het fout gelopen is en bij welke partij. Hierbij kan Cofix je bijstaan zowel als bouwheer of als aannemer.
-
Betwistingen
Op vier staat de een meer juridisch bouwprobleem. Bovenstaande technische kwesties, maar ook zaken zoals: te laat starten van de werken, niet tijdig afwerken, te groot verschil tussen offerte en factuur, etc. kunnen aanleiding geven tot niet betaling van facturen. Dit leidt bijgevolg het stopzetten van de werken door de aannemers. Geld ligt gevoelig en laat de bouwsector nu juist een zijn waar veel geld aan te pas komt en waar er, jammer genoeg, ook veel problemen opduiken. Duidelijk afspraken maken bij aanvang van de werken is zowel in het belang van de aannemer als de bouwheer.
Zorg dat je offerte duidelijk is, maar ook de bijhorende voorwaarden. Laat ze opmaken of nalezen door een professioneel. Voor grotere bouwwerken wordt best een aannemingsovereenkomst opgemaakt waar alle mogelijke scenario’s van bouwproblemen worden opgevangen. Wij maken offertes, algemene voorwaarden en aannemingsovereenkomst op, maar lezen deze even goed na voor je.
-
Bouwovertredingen
Zuiver juridisch staan bouwovertredingen op nummer 1 van meest voorkomende bouwproblemen. Voor welke zaken een vergunning of melding nodig is soms onduidelijk. Vaak worden ook werkzaamheden zonder aanvraag opgestart om de kosten van een architect, ingenieur en epb-verslaggever te vermijden. De doorlooptermijn van dergelijke aanvragen kan immers snel oplopen tot een 4 maanden waar noch de aannemer en bouwheer op zitten te wachten. Er wordt dan gespeculeerd op het onder radar blijven van de bouwovertreding of de regularisatievergunning achteraf.
Een lastige buur of een passage van de bouwinspecteur volstaat bij een overtreding om de werf stil te leggen. Daarbij kan ook een herstelvordering volgen, waarbij de bouwwerken in overtreding moeten worden afgebroken. Wie is dan finaal verantwoordelijk en hoe wordt de kwestie opgelost? Niet eenvoudig. De bijstand van een expert is ook hier voor jou een noodzakelijk stap.
Help! Wat kan ik doen bij zo’n bouwprobleem?
- Stelt het probleem vast aan de hand van foto’s
- Schakel een architect in om de problemen technisch te beschrijven
- Contacteer zelf de tegenpartij per mail of brief met een beschrijving van het bouwprobleem, het voorstel tot oplossing en een termijn om daaraan gevolg te geven
- Begin niet zelf te repareren
Lees ook:
Bedankt
Je bent ingeschreven op mijn nieuwsbriefIk heb hulp nodig
Als u een procedure overweegt kan een eerste advies inwinnen bij Cofix, waarbij eerst wordt gekeken naar andere opties om het bouwgeschil op te lossen. Meer weten over onze werkwijze?
Wacht niet langer,neem NU contact met ons op!
Meer eerste hulp artikelen
Welke rechtbank is bevoegd voor bouwgeschillen?
Bestaat er een specifiek bouwrechtbank? Hoe wordt de bevoegdheid van de rechtbank in een bouwgeschil bepaald? Lees hier waar u terecht kan met een bouwgeschil.
Wat te doen bij bouwfouten?
Hoe kunnen bouwfouten worden oplost? Wie is aansprakelijk voor bouwfouten? Waar moet ik naartoe met bouwfouten?
Wat is de Woningbouwwet (Wet Breyne)?
De Wet Breyne van 9 juli 1971, vernoemd naar de socialistische politicus Gustave Breyne, beschermt de bouwheer van een nieuwbouwwoning en de koper van een bouwproject. Deze wet speelt in op transparantie in de prijs en betalingen, de opleveringsvoorwaarden, etc.
Wat is de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en architect?
De draagwijdte van de aansprakelijkheid van de architect en aannemer is specifiek in de wet geregeld in artikel 1792 van het Burgerlijk Wetboek.
Wat bij problemen bij de oplevering?
De aannemer wenst op te leveren, hoe maak ik bezwaar? Hoe opmerkingen formuleren bij de oplevering? Waar let je op als bouwheer bij de oplevering?
Wat als een aannemer niet meer komt werken?
Help! De aannemer daagt niet meer op de bouwwerf. Wat kan ik hiertegen doen? Volgend stappenplan biedt raad bij een aannemer die niet meer reageert, met de noorderzon verdween en beloftes niet nakomt.
Wat als de aannemer niet reageert op de ingebrekestelling?
Er is geen of niet de gewenste reactie van de aannemer na de ingebrekestelling. In dat geval schakel je best een professioneel in.
Heb je nog geen ingebrekestelling verstuurd naar de aannemer, dan vind je hier een voorbeeld.
Naar de rechtbank met een bouwgeschil, hoe gaat dat?
Wat als je naar de rechtbank moet gaan bij een bouwgeschil? Welke gerechtelijke stappen zijn mogelijk? Hoe verloopt een proces van een bouwgeschil voor de rechtbank.
Kan ik een onderaannemer aanspreken voor fouten?
Bij iets grotere bouwprojecten zal er vaak met 1 hoofdaannemer worden gewerkt die op zijn beurt onderaannemers aanstelt. Wat kan je als bouwheer doen als er problemen ontstaan met een onderaannemer? Het antwoord is genuanceerd.
Kan ik een andere aannemer aanstellen?
Als de aannemer niet meer verder werkt, kan hoogst uitzonderlijk een andere aannemer worden aangsteld.
Hoe een aannemer in gebreke stellen?
Hoe ga je te werk als de aannemer zijn verplichtingen niet nakomt, zoals de werken stopzetten, termijnen niet respecteren, slecht uitvoeren of te veel aanrekenen? Dan stel je de aannemer in gebreke.
Hoe een aannemer aanklagen?
Wat moet je doen als een bouwgeschil ontstaat met de aannemer? Welke opties zijn er en wat kan ik aanklagen bij de aannemer? Hieronder wordt in enkel duidelijke stappen beschreven hoe je best te werk gaat.
Hoe dringende bouwproblemen oplossen?
Soms ontstaan dringende problemen op een bouwwerf. Hoe los je zo’n dringende bouwfouten op? Welke maatregelen kunnen worden genomen?
Bouwexpertise, hoe gaat dat?
Als discussies in de bouw niet oplost geraken wordt vaak een bouwexpert ingeschakeld. De bouwexpert zal vaak de technische knopen doorhakken en de gestrande bouwrelatie weer vlot trekken, maar hoe gaat dit nu in zijn werk?
Hoe verloopt een proces voor de rechtbank?
Krijg je geen, of niet de gewenste reactie van de aannemer na de ingebrekestelling?
In dat geval schakel je best een professioneel in.
Heb je nog geen ingebrekestelling verstuurd naar de aannemer? Gebruik dan gerust ons onderstaand voorbeeld.