Wat moet je doen als een bouwgeschil ontstaat met de aannemer? Welke opties zijn er en wat kan ik aanklagen bij de aannemer? Hieronder wordt in enkel duidelijke stappen beschreven hoe je best te werk gaat.

Stappenplan voor het aanklagen van de aannemer:

  1. Bewijs is de sleutel. Alles valt of staat met het bewijs dat je hebt tegen de aannemer van de bouwfouten die hij beging. Verzamel dus in eerste instantie foto’s, berichten en e-mails waaruit blijkt welke bouwfouten er werden begaan.De kwaliteit van het bewijs is hierbij van cruciaal belang om de aannemer (en later eventueel de rechtbank) te overtuigen om de fouten te herstellen. Cofix biedt de unieke combinatie van technisch vaststellingen met juridische begeleiding. Op die manier worden alle bouwfouten netjes in een verslag opgenomen en op de juiste juridische manier aan de aannemer doorgegeven. Dit verhoogt uw slaagkansen op een oplossing van uw bouwgeschil.
  2. Wees snel.qui ne dit mot, consent’ Deze Franse zegswijze betekent zoveel als wie niets zegt, stemt in. Bouwfouten moeten dus zo snel als mogelijk aan de aannemer worden aangeklaagd. Hiervoor wordt een aangetekende ingebrekestelling gebruikt.
  3. Wie de bal kaatst mag hem terugverwachten. De aannemer aanklagen als de bouwheer eerst in de fout ging, heeft geen zin, of minstens minder kans op slagen. Ga dus na of er geen facturen opstaan die niet werden betwist, alvorens de aannemer aan te spreken op bouwfouten.
  4. Ga naar de rechtbank. (alleen als het niet anders kan)Enkel en alleen als de aannemer niet reageert of er geen akkoord uit de bus komt voor het oplossen van de problemen, kan een procedure voor de rechtbank worden overwogen. Dan schakel je best een advocaat in en wordt een deurwaarder aangeworven om de aannemer officieel aan te klagen in justitie.

Als overweegt een aannemer aan te klagen, wordt u professioneel in al deze stappen begeleid. Meer weten over onze werkwijze? Kijk hier!

Pieter-Jan Van Aken

Pieter-Jan Van Aken

Advocaat bouwrecht

Wacht niet langer,neem NU contact met ons op!

Contact