Bij iets grotere bouwprojecten zal er vaak met 1 hoofdaannemer worden gewerkt die op zijn beurt onderaannemers aanstelt. Wat kan je als bouwheer doen als er problemen ontstaan met een onderaannemer? Het antwoord is genuanceerd.
Wie spreek ik aan voor fouten van de onderaannemer?
Als de onderaannemer werd aangesteld door de hoofdaannemer en dus niet door jezelf, is er contractueel geen band met de onderaannemer. Als bouwheer kan je de onderaannemer dan ook niet rechtstreeks contracueel aanspreken, gelet op de relativiteit van van overeenkomsten. De dekmantel van quasi-immuniteit voor de onderaannmer gaat mogelijks op de schop in het nieuwe burgerlijk wetboek.
Dit betekent niet dat je helemaal niets kan doen of dat de onderaannemer volledig buiten schot blijft.
Conctractueel kan je steeds de hoofdaannemer aanspreken. Als je als bouwheer enkel een overeenkomst sloot met de hoofdaannemer, kan je deze contractueel aanspreken voor fouten gemaakt door de onderaannemer. Deze fouten of wanprestaties variëren van constructiefouten tot vertragingen, enz.
Buitencontractueel kan je de onderaannemer daarnaast aanspreken voor fouten, die niet onder de dekmantel van de uitvoering van hoofdaanneming vallen. M.a.w. als de onderaannemer schade berokkent door een fout die vreemd is aan de hoofdaannemingsopdracht of de fout maakt een misdrijf uit, kan de onderaannemer toch rechtstreeks worden aangesproken door de bouwheer.
Verzekeringen kunnen hierbij in dezelfde mate als de aansprakelijke hoofdaannemer of onderaannemer rechtstreeks worden aangesproken door de bouwheer.
Voorbeeld 1
Een bouwheer doet beroep op een hoofdaannemer voor de totale renovatie van de voorgevel van zijn woning.
De hoofdaannemer doet beroep op een metser voor het voegen van de gevel.
Bij oplevering van de werken blijkt dat de voegen loskomen.
Als bouwheer kan je voor deze fouten van de metser enkel de hoofdaannemer aanspreken.
Voorbeeld 2
Een bouwheer doet beroep op een hoofdaannemer voor de totale renovatie van de voorgevel van zijn woning.
De hoofdaannemer doet beroep op een metser voor het voegen van de gevel.
Tijdens de uitvoering van de werken overbelast de metser een stopcontact van de bouwheer en gaat de woning in vlammen op.
Als bouwheer kan je voor deze fout van de metser, zowel de hoofdaannemer als de metser rechtstreeks aanspreken. Onopzettelijke brandstichting is immers een misdrijf.
Ben je op zoek naar technisch en juridisch advies tegen een vaste prijs? Doe beroep doen op Cofix.
Bedankt
Je bent ingeschreven op mijn nieuwsbriefIk heb hulp nodig
Als u een procedure overweegt kan een eerste advies inwinnen bij Cofix, waarbij eerst wordt gekeken naar andere opties om het bouwgeschil op te lossen. Meer weten over onze werkwijze?
Wacht niet langer,neem NU contact met ons op!
Meer eerste hulp artikelen
Wat zijn de meest voorkomende bouwproblemen?
Hierbij vind je de top 5 van meest voorkomende bouwproblemen, zowel technisch als juridisch.
Welke rechtbank is bevoegd voor bouwgeschillen?
Bestaat er een specifiek bouwrechtbank? Hoe wordt de bevoegdheid van de rechtbank in een bouwgeschil bepaald? Lees hier waar u terecht kan met een bouwgeschil.
Wat te doen bij bouwfouten?
Hoe kunnen bouwfouten worden oplost? Wie is aansprakelijk voor bouwfouten? Waar moet ik naartoe met bouwfouten?
Wat is de Woningbouwwet (Wet Breyne)?
De Wet Breyne van 9 juli 1971, vernoemd naar de socialistische politicus Gustave Breyne, beschermt de bouwheer van een nieuwbouwwoning en de koper van een bouwproject. Deze wet speelt in op transparantie in de prijs en betalingen, de opleveringsvoorwaarden, etc.
Wat is de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en architect?
De draagwijdte van de aansprakelijkheid van de architect en aannemer is specifiek in de wet geregeld in artikel 1792 van het Burgerlijk Wetboek.
Wat bij problemen bij de oplevering?
De aannemer wenst op te leveren, hoe maak ik bezwaar? Hoe opmerkingen formuleren bij de oplevering? Waar let je op als bouwheer bij de oplevering?
Wat als een aannemer niet meer komt werken?
Help! De aannemer daagt niet meer op de bouwwerf. Wat kan ik hiertegen doen? Volgend stappenplan biedt raad bij een aannemer die niet meer reageert, met de noorderzon verdween en beloftes niet nakomt.
Wat als de aannemer niet reageert op de ingebrekestelling?
Er is geen of niet de gewenste reactie van de aannemer na de ingebrekestelling. In dat geval schakel je best een professioneel in.
Heb je nog geen ingebrekestelling verstuurd naar de aannemer, dan vind je hier een voorbeeld.
Naar de rechtbank met een bouwgeschil, hoe gaat dat?
Wat als je naar de rechtbank moet gaan bij een bouwgeschil? Welke gerechtelijke stappen zijn mogelijk? Hoe verloopt een proces van een bouwgeschil voor de rechtbank.
Kan ik een andere aannemer aanstellen?
Als de aannemer niet meer verder werkt, kan hoogst uitzonderlijk een andere aannemer worden aangsteld.
Hoe een aannemer in gebreke stellen?
Hoe ga je te werk als de aannemer zijn verplichtingen niet nakomt, zoals de werken stopzetten, termijnen niet respecteren, slecht uitvoeren of te veel aanrekenen? Dan stel je de aannemer in gebreke.
Hoe een aannemer aanklagen?
Wat moet je doen als een bouwgeschil ontstaat met de aannemer? Welke opties zijn er en wat kan ik aanklagen bij de aannemer? Hieronder wordt in enkel duidelijke stappen beschreven hoe je best te werk gaat.
Hoe dringende bouwproblemen oplossen?
Soms ontstaan dringende problemen op een bouwwerf. Hoe los je zo’n dringende bouwfouten op? Welke maatregelen kunnen worden genomen?
Bouwexpertise, hoe gaat dat?
Als discussies in de bouw niet oplost geraken wordt vaak een bouwexpert ingeschakeld. De bouwexpert zal vaak de technische knopen doorhakken en de gestrande bouwrelatie weer vlot trekken, maar hoe gaat dit nu in zijn werk?
Hoe verloopt een proces voor de rechtbank?
Krijg je geen, of niet de gewenste reactie van de aannemer na de ingebrekestelling?
In dat geval schakel je best een professioneel in.
Heb je nog geen ingebrekestelling verstuurd naar de aannemer? Gebruik dan gerust ons onderstaand voorbeeld.